6 Ingrediënten In Huidverzorging Die Een Gevoelige Huid Best Vermijdt

huidverzorging ingredienten gevoelige huid

 

Voor mensen met een gevoelige huid is het vinden van de juiste huidverzorgingsproducten een echte uitdaging. Vaak is het een langdurig proces, waarbij je verschillende producten moet uittesten, voor je een zacht, niet-irriterend verzorgingsmiddel of make-up product voor je huid hebt gevonden.

Een gevoelige huid is immers vaak dunner en fijner van structuur, waardoor ze sneller reageert op prikkels van buitenaf. Gevoelige huid kan erfelijk bepaald zijn, maar kan ook door stress, hormonen, voedingspatronen of andere invloeden van buitenaf plots gevoelig zijn geworden. Kom hier alles te weten over de oorzaken en symptomen van een gevoelige huid. Je huid breng je best terug in balans door voldoende water te drinken, door je huid te voeden van binnenuit en door je gezicht altijd op een zachte manier te verzorgen en te reinigen. Gebruik bijvoorbeeld lauw water om je gezicht te wassen en dep je gezicht droog in plaats van de wrijven. Ook is het erg belangrijk om zorgvuldig je huidverzorgingsproducten uit te kiezen.

Bepaalde ingrediënten in huidverzorging kunnen immers hevig reageren op je huid en een allergische reactie of irritatie veroorzaken, zoals rode vlekjes, jeuk, bultjes, uitdroging of je huid zelfs nog gevoeliger maken. Het is daarom zeker de moeite waard om de verpakking even aandachtig te bekijken om te zien in welke mate het product je huid zou kunnen irriteren.

Hieronder vind je een lijstje van 6 ingrediënten in huidverzorging die een gevoelige huid irriteren en die je dus best vermijdt:

1. Parabenen dienen als conserveringsmiddelen in cosmetica en huidverzorging en zijn verantwoordelijk voor het tegengaan van schimmelgroei in producten die water bevatten. Het doel van parabenen is dus de houdbaarheid en doeltreffendheid van geopende producten te verlengen. Verschillende studies hebben echter een belangrijke link ontdekt tussen parabenen en kanker (en in het bijzonder borstkanker.) Een aantal onderzoeken wijten tumorgroei direct toe aan het veelvuldig gebruik van parabenen, terwijl andere studies enkel bewijzen kunnen voorleggen van het voorkomen van parabenen binnen in tumorweefsel en kankercellen. Parabenen komen erg veel voor in onze badkamerproducten; van tandpasta (om de muntgeur langer te bewaren) tot shampoo, vochtinbrengende crèmes, zonnebrandmiddelen en zelfs mascara. Hoewel er nog steeds erg veel discussie bestaat rond het verband tussen parabenen en kanker, staat het wel vast dat parabenen allergische reacties op de huid kunnen uitlokken. Er bestaan ondertussen heel wat producten die parabenen-vrij zijn.

2. Alcohol is een veelvoorkomend ingrediënt in schoonheidsproducten en huidverzorging. Het zorgt ervoor dat producten langer houdbaar blijven (alcohol doodt immers bacteriën) en dat de crèmes sneller op je huid opdrogen. Tegelijkertijd haalt het wel de natuurlijke vochtigheidsgraad van je huid snel naar beneden, waardoor droge plekjes en irritatie kunnen voorkomen. Alcohol Denat in het bijzonder is erg uitdrogend; onderzoek toont aan dat de stof neurotoxisch is en allerlei allergische reacties kan veroorzaken. Overige alcohol in cosmetica die je ook beter kunt vermijden/mee minderen: benzyl alcohol, ethyl alcohol, methanol alcohol en isopropyl alcohol. Niet alle vormen van alcohol zijn echter hetzelfde; cetyl alcohol, stearyl alcohol en cetearyl alcohol zijn emulgators (die twee moeilijk mengbare stoffen met elkaar helpen binden) en maken een product mengbaar, smeerbaar en dikker. Deze alcohol-ingrediënten zijn helemaal niet uitdrogend voor de huid. Natuurlijke cosmetica kiest, door het niet gebruiken van parabenen, wel voor af en toe voor alcohol om het product te bewaren. Deze alcohol wordt echter niet gedenatureerd (ondrinkbaar gemaakt) met synthetische stoffen zoals veel reguliere merken dit doen, maar met hoogwaardige natuurlijke oliën zoals rozenolie of lavendolie, waardoor deze veel zachter voor de huid zijn.

3. Parfum is de onbetwiste nummer 1 in het veroorzaken van allergische reacties op een gevoelige huid. Hoewel parfums een lekker geurtje geven aan je gezichtscrème, douchegel of shampoo, zijn ze ook verantwoordelijk voor het kunnen veroorzaken van rode, geïrriteerde huid, vooral wanneer je al last hebt van eczema or psoriasis. Producten volledig vrij van parfum zijn je beste optie, maar vermijd in alle gevallen synthetische parfums, omdat deze vaak de meeste hevige reacties veroorzaken. Parfum mag trouwens ook als verzamelnaam op de ingrediëntenlijst worden gezet en bevat vaak meer dan 10 verschillende componenten die niet apart worden vermeld.

4. Sodium Laurel Sulfaat (SLS) is een krachtige reiniger en vind je terug in zowat elke shampoo en zeep. SLS ‘stript’ je huid van alle natuurlijke oliën, wat kan resulteren in een droge, schilferige huid. Ze zijn ook in staat om je huid binnen te dringen, waardoor ze nog meer irriterend kunnen werken. Sulfaten zijn echter erg goedkoop en produceren veel schuim, waardoor ze nog steeds in de meeste producten terug te vinden zijn. Fabrikanten worden aangeraden om SLS beginnen te verwijderen uit huidverzorgingsproducten (vooral gezichtsreinigers) omdat sulfaten zo omstreden zijn door hun agressieve en irriterende werking. SLES, SLAS en SCI zijn de iets mildere varianten, maar kunnen nog steeds reageren op een gevoelige huid.

5. Minerale oliën ontstaan door het verwerken van aardolie en vind je terug onder de namen petrolatum oftewel Vaseline en paraffinum liquidum. Minerale olie is ‘occlusief’ en sluit je huid af door een ondoordringbaar laagje op je huid aan te brengen. Hierdoor kan er nog moeilijk zuurstof bij de huid komen en kan deze geen afvalstoffen meer via de poriën afvoeren of de vochtregulatie op punt houden. Waar mogelijk kies je dan best voor plantaardige oliën zoals jojoba of amandel olie.

6. Methylisothiazolinone (ook bekend als MI) kwam in 2013 uitvoerig in het nieuws omdat een enorm snelle stijging in het voorkomen van allergische reacties op MI werd gemeld. Zo’n 10% van alle geteste allergische huidreacties zijn gerelateerd aan dit ingrediënt. Methylisothiazolinone is een conserveringsmiddel dat in erg veel producten voorkomt (van crèmes tot conditioners). MI is niet alleen irriterend voor de huid, maar kan ook schade brengen aan het zenuwstelsel. In Europa zijn er nu regels rond de hoeveelheid MI er mag gebruikt worden in producten (maximaal 0.01% — in producten die je kan afspoelen zoals shampoo en douchegel zit een hogere dosering dan in producten die op je huid blijven.) Feit is dat methylisothiazolinone vaak parabenen in producten vervangt, nadat er bericht werd dat parabenen erg schadelijk waren. MI kan zwelling van het gezicht, jeuk, netelroos, roodheid en eczeem veroorzaken en is dus best te vermijden.

In het algemeen is het dus best om 100% natuurlijke huidverzorging en make-up te gebruiken. Kies bijvoorbeeld ook voor geurvrije en hypoallergene vochtinbrengers. Vermijd te agressieve scrubs en tonics.

Reageer

Reacties