Voeding voor je brein: 5 voedingsstoffen die je hersenen beschermen tegen Alzheimer

voedingsstoffen tegen alzheimer beschermen

In België zijn er zo’n 85,000 mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer, een degeneratieve aandoening van de hersenen waarbij de patiënt soms langzaamaan, soms erg snel dement wordt. Jaarlijks komen er nog 20,000 patiënten in ons land bij. Wereldwijd zijn er in totaal maar liefst meer dan 44 miljoen mensen met dementie.

De meeste wetenschappelijke hypotheses stellen dat Alzheimer wordt veroorzaakt door het slecht afbreken van bepaalde eiwitten. Er wordt ook verder onderzoek gedaan naar genetische erfelijkheid, de rol van metalen, diabetes en andere metabole verstoringen. Meestal wordt de ziekte vastgesteld bij personen boven de 65 jaar, terwijl minder vaak de variant van ‘vroege Alzheimer’ voorkomt. Symptomen kunnen erg uiteenlopend zijn, maar zijn veelal gelinkt aan het cognitieve achteruitgaan; van het verliezen van het kortetermijngeheugen, wisselende stemmingen tot agressie en verwarring.

Momenteel is er nog geen geneesmiddel voor Alzheimer gevonden en wordt er ook nog volop onderzoek gedaan naar de mogelijk oorzaken van de ziekte. Volgens wetenschappers kan een evenwichtig dieet echter wel preventief beschermen tegen cognitieve stoornissen op latere leeftijd. De rol van een gezonde levensstijl speelt, in combinatie met voedingskeuzes, ook een erg belangrijke rol; men raadt aan om voldoende te bewegen en de hersenen regelmatig te ‘trainen’ (lezen, sociale interactie, muziek spelen of kruiswoordpuzzels oplossen) om je brein fit te houden.

Voeding om Alzheimer te helpen voorkomen

Recent onderzoek uit 2010 door New Yorkse specialisten gepubliceerd in de Archives of Neurology focust op 6 categorieën van voedingsstoffen die mensen kunnen beschermen tegen Alzheimer. Ze onderzochten 2148 personen boven de 65 jaar zonder Alzheimer en volgden hun dieet op om de 1,5 jaar. Gedurende het vier-jaar durende onderzoek ontwikkelden 253 personen Alzheimer. Hieruit bevonden de onderzoekers een correlatie tussen de voedingsstoffen aanwezig in het dieet van ‘gezonde’ vs ‘zieke’ personen. Hun onderzoek werd bewust gegroepeerd rond 5 voedingsgroepen en hun interne interactie, omdat een focus enkel op een voedingsmiddel apart de complexiteit van onze maaltijden niet kan weerspiegelen.

Deze 5 voedingsgroepen kunnen helpen met het preventief beschermen tegen Alzheimer:

–       Vitamine E: Deze krachtige anti-oxidant wordt gelinkt aan de gezonde werking van de hersenen. Je kan vitamine E terug vinden in bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, kiwi’s, tarwekiemen en noten zoals amandelen. Vitamine E kan enkel het ziekteproces van Alzheimer afremmen in heel erg grote doseringen, maar deze zijn echter erg slecht voor je hart en onbetaalbaar.

–       Vitamine B: De meeste mensen krijgen genoeg vitamine B12 in hun dagelijkse voeding, maar oudere personen hebben soms moeite met deze vitamine te absorberen. Vitamine B12 vind je terug in oesters, vis, eieren en kaas. De vitamine, samen met foliumzuur, helpt het aantal homocysteïne-gehalte (een aminozuur dat gelinkt is aan ontstekingen) op peil te houden. Er loopt momenteel een Brits onderzoek naar hoe vitamine B3-medicatie eventueel de symptomen van dementie kan vertragen.

–       Foliumzuur (en folaat): De beste bronnen voor folaat (een in water oplosbare vitamine uit het vitamine B-complex) zijn spruiten, spinazie, sperziebonen, broccoli en volkorenproducten. Bepaalde ontbijtgranen worden ook verrijkt met foliumzuur. De bescherming van foliumzuur tegen Alzheimer heeft, net zoals vitamine B12, te maken met de verlaging van homocysteïnes in het bloed.

–       Mono-onverzadigde vetzuren: We weten al langer dat onverzadigde vetzuren goed zijn voor het hart en helpen met de cholesterol te verlagen. Onderzoek toont nu ook aan dat de mono-onverzadigde vetzuren (met enkelvoudige bindingen) een positieve invloed hebben op de hersenen. Noten, waaronder walnoten, pindanoten, amandelen en pistachenoten zijn rijk aan deze vetzuren, alsook avocado’s en olijfolie.

–       Poly-onverzadigde vetzuren. Omega 3 vetzuren: Deze poly-onverzadigde vetzuren met dubbele verbinding helpen mee met het beschermen van de hersenen tegen Alzheimer. Onder de Omega 3 vetzuren vallen EPA en DHA, die beiden kunnen worden gevonden in tonijn, zalm, sardienen en makreel. Een derde, ALA, wordt vooral gevonden in donkere bladgroenten en lijnzaadolie. Omega 6 vetzuren: Deze onverzadigde vetten komen vaker voor in ons dieet dan de omega-3 vetzuren. Bronnen van omega 6 vetzuren zijn onder andere de meeste plantaardige oliën (waaronder kokosolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, druivenpitolie, olijfolie en sojaolie), gevogelte en eieren. Let wel op: wanneer je veel meer omega-6 dan omega-3 eet in verhouding heeft dit een negatief effect op de werking.

In het kort besluit het onderzoek als volgt: de combinatie van de verschillende voedingsstoffen in dit dieet-patroon toont gelijkaardige bevindingen aan. Zo hebben vitamine B en folaten een impact op Alzheimer door hun vermogen om homocysteïnes in het bloed te verlagen. Vitamine E kan Alzheimer helpen voorkomen door het sterk antioxiderend vermogen. Tenslotte hebben de verschillende soorten vetzuren een positieve invloed op de hersenen door oa. de aanmaak van amyloid-beta te verminderen.

Een ‘beschermend’ dieet tegen Alzheimer bestaat uit een hogere inname van (plantaardige) sla dressing, noten, vis, tomaten, gevogelte, ‘kruisbloemige’ groenten en donkere/bladerrijke groenten. Dit ondersteunt vorig onderzoek dat een ‘Mediterraans dieet’ aanraadt als een gezonde beschermer voor de hersenen tegen Alzheimer. De te vermijden producten waren vetrijke zuivelproducten, rood vlees, orgaan vlees en boter – omdat verzadigde vetzuren geassocieerd worden met degeneratieve ziekten, waaronder Alzheimer.

Bronnen:

NY Onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20385883

Vitamine E: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1810379 & http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20373187

Vitamine B3: http://www.theguardian.com/science/2008/nov/05/alzheimers-vitamin-science-medical-trial

Omega-3 Vetzuren: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22002791

Reageer

Reacties