Recept: Dé Ultieme Kippensoep Tegen Griep en Verkoudheid

De griep is weer officieel in het land en dat betekent koorts, loopneus, verstopte sinussen, pijnlijke spieren en een droge hoest. Kortom, je voelt je maar miserabel en vermoeid. Aangezien griep meestal een virale infectie is, zijn er geen medicijnen die hulp kunnen bieden. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, maar moest de griep je toch te pakken hebben gekregen, bestrijd je best de symptomen met voldoende rust en met behulp van enkele slimme natuurlijke hulpmiddeltjes.

Kippensoep is al jarenlang een van de meest populaire remedies tegen verkoudheid of griep. Het stamt voort uit joodse tradities, waar het warme goedje al eeuwen wordt gemaakt voor grieperige familieleden – het wordt niet voor niets ‘joodse penicilline’ genoemd.

Meer nog, recent onderzoek toont aan dat deze oude volkswijsheid ook een wetenschappelijke basis heeft. Kippensoep bevat namelijk carnosine, een aminozuur dat je immuunsysteem helpt om het virus te bestrijden in een vroeg stadium van de griep.

Het warme goedje helpt ook bij het vrijmaken van verstopte slijmvliezen. Er is ook een studie die aantoont dat kippensoep ontsteking onderdrukt, waardoor de hoestsymptomen verminderen.

Kortom, onderstaand recept voor kippensoep tegen griep werkt verkwikkend, krijg je vlotjes binnen wanneer je ziek bent en zit boordevol voedingsstoffen die je helpen er sneller bovenop te geraken.

recept kippensoep tegen griep

 

Recept Voor Kippensoep Tegen Griep

Ingrediënten:

  • 1 volledige kip
  • 3 preistengels
  • 3 wortels
  • 3 selderijstengels
  • 6 teentjes look
  • 2 theelepels verse tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 400ml kippenbouillon
  • 4 handjes boerenkool
  • 2 theelepels bloem
  • 2 laurierblaadjes
  • olijfolie of kokosolie
  • peper & zout

Look is rijk aan de ontgiftende zwavelhoudende bestanddelen. Dat maakt er een sterke anti-oxidant van en zorgt ervoor dat look ook ontstekingsremmend werkt. Om er het meest uit te halen, voeg je dus nog best wat gesneden teentjes look op het einde van het kookproces toe.

Kruisbloemige groenten zoals boerenkool, savooikool, broccoli… zitten vol met vitamine A en C, anti-oxidanten en sulforafaan. Net zoals look zijn deze groenten op het meest voedingsrijk wanneer ze eventjes licht zijn gekookt, net voor het opdienen.

 Bereidingswijze

  1. Warm kokos- of olijfolie op een in een grote, diepe kookpot op een medium-groot vuur. Kruid de kip met peper en zout (binnen- en buitenkant) en schroei elke kant tot deze goudbruin zijn. Zet de kip op een apart bord en zet het vuur ietsje lager.
  1. Sauteer de gesneden stukjes prei, wortel, selderij gedurende enkele minuutjes tot ze zachter zijn. Voeg de helft van de geplette look toe en de verse tijm, rozemarijn en laurier – ongesneden. De bloem mag er nu ook bij voor wat binding. Roer het geheel gedurende een 30 seconden.
  1. Voeg de bouillon toe. Plaats de kip terug in de kookpot en zorg dat deze onderstaat in voldoende water. Kook gedurende zo’n 40 minuten, totdat de kip zacht en gaar is. Je kan eventueel wat aardappelen toevoegen na 20 minuten voor een rijkere soep. Voeg het laatst de boerenkool toe zodat deze niet al te lang hoeft te koken.
  1. Wanneer de kip gaar is, verwijder je de kruidentakjes en de kip uit de kookpot. Voeg de laatste restjes look toe. Haal het vlees van het bot en meng de stukjes kip terug in de soep.

Laat het genezen beginnen. Je kan bijvoorbeeld ook een grote pot klaarmaken en kleine porties invriezen om die moeilijke winterdagen door te komen!

 (foto van fullcircle.com)

Reageer

Reacties