Ingrediënt in de kijker: Manuka Honing

Manuka honing is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Honingbijen halen de nectar uit de Manuka-struik, die tot zo’n 5 meter hoog wordt, het hele jaar groen blijft en in bloei volstaat met kleine witte bloempjes. Manuka honing is monofloraal en dus afkomstig van slechts deze ene soort bloem. Manuka honing heeft een donkerbruine kleur, een uitgesproken aromatische smaak en romige textuur.

manuka honing

Heilzame Kwaliteiten van Manuka Honing

Honing wordt al sinds de Oudheid gebruikt voor zijn heilzame kwaliteiten. Laat 19e eeuw ontdekten wetenschappers dat honing natuurlijke anti-bacteriële kwaliteiten heeft. Waterstofperoxide, een bestanddeel van honing, geeft de meeste honingsoorten hun anti-bacteriële kwaliteit. Maar sommige honingsoorten, manuka honing voorop, bevat ook andere bestanddelen met anti-bacteriële en schimmeldodende kwaliteiten.

Sinds de jaren ’80 wordt er uitvoerig onderzoek gedaan om de werkzame stoffen van de honing te analyseren. Zo bevat manuka honing veel grotere hoeveelheden methylglyoxal. Hoe hoger de concentratie van methylglyoxal, hoe sterker het anti-bacterieel effect. In het algemeen kun je stellen dat de beste kwaliteit Manuka honing voortkomt uit bijenkorven die in het midden van ongerepte natuur geplaatst worden met een overvloed aan Manukastruiken. Bij het kopen van Manuka honing kan je de kwaliteit en de sterkte van de anti-bacteriële stoffen afleiden uit de volgende cijfers.

UMF

Dr Molan van de Universiteit van Waikato ontdekte dat de honing een uitzonderlijke antibacteriële eigenschap bevatte, veel sterker dan de gemiddelde honing.  Deze antibacteriële activiteit wordt de Unieke Manuka Factor (UMF) genoemd, waarmee de natuurlijke werking van de honing wordt gegradeerd door de AMHA (Active Manuka Honey Association).

MGO

De Universiteit van Dresden ontdekte dat de hoeveelheid methylglyoxal de werkzame stof was in de Manuka honing die zorgde voor de sterkere anti-bacteriële werking. Een nieuwe schaal, MGO, werd gecreëerd. Aangezien de AMHA van mening is dat er nog meer actieve bestanddelen aanwezig zijn in de honing, worden beide schalen gebruikt.

‘Actief’

De term ‘actief’ wordt, in tegenstelling tot ‘UMF’ en ‘MGO’, niet gereguleerd door een onafhankelijk bureau die de kwaliteit overziet. Het is dan ook geen garantie voor kwaliteit en we raden aan om enkel te vertrouwen op ‘UMF’ en ‘MGO’ cijfers.

UMF-waarde MGO-waarde Manuka Werking
UMF 10+ MGO 100 lichte werking
UMF 15+ MGO 250 sterke werking
UMF 20+ MGO 400 heel sterke werking
UMF 25+ MGO 550 sterkste werking

De manuka honing van Manuka Health uit Nieuw-Zeeland biedt deze kwaliteitsgarantie.

Omwille van de sterke anti-bacteriële werking wordt Actieve Manuka Honing o.a. ook ingezet voor wondheling.

Reageer

Reacties